Καλωσορίσατε !


Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να παρουσιάσει νεότερα δεδομένα, απόψεις και συζητήσεις
γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του ενήλικα.


Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΕΠΥ. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ .

   Αν και είναι πλέον γνωστό ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή ιδίως με τα συμπτώματα της διάσπασης της προσοχής μόνο πρόσφατα έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται οι συνέπειες  του προβλήματος αυτού στον εργασιακό χώρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξήγαγε μια έρευνα σε 26 χώρες με σκοπό να καταμετρηθεί η συχνότητα της ΔΕΠΥ, η συνύπαρξή της με άλλες ψυχολογικές δυσκολίες ή διαταραχές και οι συνέπειες στην εργασία.
   Κατά μέσο όρο 3,5% των εργαζομένων στις χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πληρούσαν κριτήρια για διάγνωση ΔΕΠΥ ενηλίκων. Η ΔΕΠΥ ήταν πιο συχνή στους άντρες από ότι στις γυναίκες και πιο συχνή στους ανειδίκευτους από ότι στους ειδικευμένους επαγγελματίες. Η διάγνωση της ΔΕΠΥ ήταν εξίσου σημαντική ανεξάρτητα της χώρας στην οποία διεξήχθη η έρευνα. Σημαντικό ήταν το εύρημα της μειωμένης παραγωγικότητας των εργαζομένων με ΔΕΠΥ το οποίο μεταφραζόταν είτε σε μειωμένη ποσότητα εργασίας, είτε σε μειωμένη ποιότητα εργασίας, είτε σε απουσία από τη δουλειά. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα, της έρευνας ήταν ότι  ελάχιστοι ενήλικες με ΔΕΠΥ λάμβαναν θεραπεία για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής. Αντίθετα οι περισσότεροι από αυτούς λάμβαναν βοήθεια για άλλες συννοσσηρές καταστάσεις όπως άγχος, ή κατάθλιψη.
      Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ΔΕΠΥ αποτελεί μια νοσολογική κατάσταση η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στον εργασιακό χώρο και στοχευμένης αντιμετώπισης. Η ύπαρξη αποτελεσματικών και σχετικά οικονομικών  θεραπειών για την ΔΕΠΥ καθιστούν την κατάσταση αυτή έναν πολύ καλό υποψήφιο από τους εργοδότες  να εντοπίζουν εργαζόμενους με ΔΕΠΥ και να παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν σύντομα ερωτηματολόγια τα οποία είναι ευαίσθητα και ειδικά στην ανίχνευση  περιπτώσεων ΔΕΠΥ ενηλίκων. Η χρήση αυτών σε συνδυασμό με στοχευμένα και τεκμηριωμένα προγράμματα παρέμβασης θα μπορούσε να έχει ένα ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο.  

Πηγή: The prevalence and effects of adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) on the performance of workers: results from the WHO World Mental Health Survey Initiative.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου