Καλωσορίσατε !


Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να παρουσιάσει νεότερα δεδομένα, απόψεις και συζητήσεις
γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του ενήλικα.


Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΠΥ: μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις

Στο τελευταίο τεύχος του Journal of Child Psychology and Psychiatry  δημοσιεύτηκε μια  ανασκόπηση από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου των πιο αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών θεραπειών για τη ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης ήταν τα εξής:

  • Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού η καλύτερη μη φαρμακευτική θεραπεία είναι η εκπαίδευση των ίδιων των γονέων στην αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ ώστε οι ίδιοι να γίνουν κατά κάποιον τρόπο οι θεραπευτές του παιδιού τους. Επίσης σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας προσφέρει η εφαρμογή στρατηγικών αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ μέσα στην τάξη από το δάσκαλο.
  • Για παιδιά Γυμνασίου- Λυκείου συνιστάται μια πολύπλευρη αντιμετώπιση η οποία όμως θα περιλαμβάνει περισσότερο τον έφηβο και λιγότερο τους γονείς. Στόχος είναι η εκπαίδευση των εφήβων στην οργάνωση, στις στρατηγικές μελέτης, στην επίλυση προβλημάτων και στις κοινωνικές δεξιότητες.
  • Για ενήλικες, συνιστάται το coaching είτε με μορφή ατομικής είτε με μορφή ομαδικής θεραπείας. Το coaching στηρίζεται σε αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφερολογικής Θεραπείας και κρίνεται ιδιαίτερα χρησιμο στους ενήλικες λόγω του αυξημένου κινήτρου που οι ίδιοι δείχνουν για βελτίωση.

Στο άρθρο δεν γίνεται αναφορά για την αποτελεσματικότητα ή μη άλλων μορφών παρεμβάσεων όπως εργοθεραπεία, βιοανάδραση κλπ.

Αναφορά: Practioner Review: Non pharmacological treatment for ADHD, Sousan Young and Myanthi Amarasinghe. Journal of Child Psychology and Psychiatry. February 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου