Καλωσορίσατε !


Ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να παρουσιάσει νεότερα δεδομένα, απόψεις και συζητήσεις
γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του ενήλικα.


Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΠ στον εργασιακό χώρο


Η ΔΕΠ στον εργασιακό χώρο ή αλλιώς ADD in workplace

Πρόσφατα, είχα μια πρόσκληση από την εκλεκτή συνάδελφο Δρ. Rush από την hellaseap να μιλήσω για τη ΔΕΠ στον εργασιακό χώρο. Η  Δρ. Rush είναι από τους επαγγελματίες, που έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των υπεύθυνων στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού εταιρειών, πάνω στο θέμα της ΔΕΠ.

Παλιά, πιστεύαμε ότι η ΔΕΠ εμφανίζεται μόνο στα παιδιά αλλά τώρα ξέρουμε ότι επηρεάζει το 3-5% των ενηλίκων. Άρα επηρεάζει και ένα σημαντικότατο κομμάτι του εργατικού δυναμικού.

            Έχουμε πει και αλλού ότι η ΔΕΠ είναι μια νευρολογική κατάσταση στον εγκέφαλο που προκαλεί συμπτώματα όπως:

  1. Διάσπαση της προσοχής. (Ξεκινώ να κάνω κάτι σημαντικό και πριν το καταλάβω ασχολούμαι με κάτι άλλο άσχετο ή δευτερεύον)
  2. Παρορμητικότητα ( πρώτα κάνω κάτι και μετά το σκέφτομαι)
  3. Υπερκινητικότητα. ( παίζω με τα δάχτυλα, κουνάω πόδια ή σηκώνομαι από το γραφείο για “καμιά άσκοπη βόλτα”)
  4. Αφηρημάδα και δυσκολίες μνήμης
  5. Βαρεμάρα ( αλλά δεν αντέχω να βαριέμαι)
  6. Δυσκολίες στο χειρισμό του χρόνου. ( Πού έφυγε όλος αυτός ο χρόνος σήμερα;)
  7. Αναβλητικότητα.
  8.  Δυσκολία στην ολοκλήρωση μακροπρόθεσμων στόχων ( συνδυασμός του 1,6,7).

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το μυαλό αυτών των ανθρώπων να τρέχει γρήγορα και να κατεβάζει πολλές ιδέες. Αλλά δυσκολεύονται να τις οργανώσουν και να τις υλοποιήσουν. Έχουν φαντασία και χιούμορ και σκέφτονται πέρα από το συνηθισμένο. Αλλά η τήρηση προθεσμιών και η τέλεση ακόμα και καθημερινών απλών δραστηριοτήτων στη δουλειά γίνεται βαρετή και βασανιστική.

Έτσι συχνά οι άνθρωποι με ΔΕΠ: παρεξηγούνται ως άτομα με χαμηλό κίνητρο, ανοργάνωτα και αναποτελεσματικά. Έχουν δυσκολίες να κρατήσουν μια θέση, και αμείβονται λιγότερο. Κάθε έτος χάνουν ένα περίπου μήνας εργασίας όχι διότι απουσιάζουν, αλλά λόγω χαμηλής ποιότητας και ποσότητας εργασίας που παράγουν. Τελικά, το κόστος στον εργασιακό χώρο είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερο από αυτό της  κατάθλιψης.

Ελάχιστοι από αυτούς που έχουν ΔΕΠ το γνωρίζουν ( μόλις το 10 % στις ΗΠΑ,  ενώ στην Ελλάδα η κατάσταση μάλλον αγνοείται).

Παρόλαυτα υπάρχουν καλά νέα !!! 

Οι άνθρωποι με ΔΕΠ είναι έξυπνοι, εύστροφοι, δημιουργικοί και με φαντασία. Ποιος δεν θέλει τέτοιους ανθρώπους στη δουλειά του; Υπάρχουν και ακόμα καλύτερα νέα: υπάρχει θεραπεία και βοήθεια για τη ΔΕΠ.

           Πρόσφατα με τη συνεργασία του Σπύρου Ζορμπά ιδρυτή της ομάδας αυτοβοήθειας addingreek ξεκίνησαμε ένα γκρουπ ενηλίκων για add coaching. Η πρώτη μας συνάντηση πιστεύω ότι ήταν παραγωγική και χρήσιμη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου